Biennaleseminar

Biennalen på Koldinghus. 2021. Fotograf Maria Tuxen
Biennalen på Koldinghus. 2021. Fotograf Maria Tuxen

Seminar om Kunsthåndværk & Design d. 23.–24. september 2021

TAKEAWAY – hvad tager vi med videre?
Bliv klogere på teknologihistorie, hybridformer og fremtidens danske
kunsthåndværk og design.

Danske Kunsthåndværkere & Designere og Museum Kolding inviterer til et fagligt seminar i samarbejde med Designskolen Kolding og SDU.

DAG 1 byder på faglige oplæg og gode muligheder for netværk. 
DAG 2 byder på særomvisninger i Biennalen for Kunsthåndværk & Design på Koldinghus samt i Designskolen Koldings Afgangsudstilling 2021: TRANSFORM

PRIS
Almindelig billet 100 kr.
Studerende 80 kr.
Middag på Brødremenighedens Hotel kan tilkøbes for 245 kr. 

KØB BILLET HER
https://billetto.dk/…/biennale-seminar-takeaway…

Tilmeldingsfrist: søndag 19. september 23:59

PROGRAM
Sted: Søstrehuset, Nørregade 14 i Christiansfeld

TORSDAG den 23. september
10.00-10.30 KAFFE
10.30-11.00 Velkomst v. Museum Kolding og DKoD
11.00-12.00 Love Jönsson, Rian Designmuseum
12.00-12.45 FROKOST
12.45-13.45 Sofie Kinch DSKD
13.45-14.00 KAFFE
14.00-15.00 Anders Munch, SDU
15.00 Opsummering og afrunding v. Rune Lundberg
15.30 – Omvisning i Christiansfeld by, og ture på egen hånd i området

18.00 Middag på Brødremenighedens Hotel, Lindegade 25, 6070 Christiansfeld

Book selv overnatning på Brødremenighedens Hotel*, eller Hotel Apartments Kolding

FREDAG den 24. september
10.00-11.00 Rundvisning i Biennalen for Kunsthåndværk & Design v. Christina Bizzarro og Helle Vibeke Jensen, årets Biennale Prismodtager (gratis adgang til Koldinghus)
11.00-12.00 Se Biennalen på egen hånd

12.00-13.00 FROKOST (ikke inkluderet i prisen)

13.00-15.00 Rundvisninger/ præsentationer ved studerende i Afgangsudstillingen TRANSFORM på Staldgården.

OM OPLÆGSHOLDERNE

Love Jönsson, museumsdirektør for Rian designmuseum
Har handen gjort sitt? Perspektiv på relationen mellan hantverket och de teknologiska systemen

Hantverkets relation till den tekniska utvecklingen har varit ett debattämne sedan 1800-talet. Den omdaning av våra samhällen och levnadsmönster som den digitala teknologin medfört under de senaste decennierna har gett frågan förnyad aktualitet. Men den historiska motsättningen mellan hantverk och teknik kan inte alltid användas som en grund för att förstå dagens sammanhang. Föredraget ger perspektiv på ämnet genom nedslag i historiska debatter och samtida konstnärliga praktiker. En av de historiska referenspunkterna är en konsthantverksutställning på Kulturhuset i Stockholm 1980 vars titel utgjordes av den retoriska frågan ”Har handen gjort sitt?”

Love  Jönsson har arbejdet i en række forskellige roller i indenfor ​​design og kunsthåndværk siden slutningen af ​​90’erne. Den 1. april 2018 overtog han som museumsdirektør og kunstnerisk leder af Falkenbergs museum opgaverne omkring RIAN designmuseum samt ansvar for al offentlig kunst i kommunen.

Fra 2005–2011 var Love gæstelærer ved HDK – University of Design and Crafts ved Göteborgs universitet og i 2011–2017 var han kurator på Röhsska museet. Hans kunstkritiske skriftlige formidling har fået international opmærksomhed, hvilket har resulteret i at teksterne, er oversat til et dusin forskellige sprog. Ud over sit arbejde inden for universiteter og museer har Love Jönsson også en række bestyrelsesopgaver i både den offentlige og private sektorer. Love var også en del af Biennalens jury.

Sofie Kinch, Arkitekt, Ph.d., og underviser ved Designskolen

– Teknologi har siden oldtiden været dybt integreret i vores design og -håndværks tradition og bl.a. haft indflydelse på menneskets kapacitet for information, levestandard og åndelige idealer. Med de seneste årtiers digitale teknologier er det interessant at undersøge hvordan den digitale tidsalder påvirker håndens arbejde, og det kreative og skabende menneske.

Sofie Kinch vil i dette oplæg komme med et kort historisk rids over brugen af teknologi, men også lægge op til debat omkring, hvordan det nye teknologiske stadie udfordrer og beriger designerens skaberevner. For ikke alene bruges kunstig intelligens i dag som et hjælpemiddel i designprocessen – snart kan computeren selv være kreativ– og hvad er så designerens rolle?

Sofie Kinch er uddannet arkitekt og har en forskningsbaggrund i at undersøge hvordan man designer digital teknologi til sanselige og sociale atmosfæreoplevelser. Derudover har hun gennem en årrække arbejdet med tekstildesign og vævning i designstudiet ”Beck & Kinch”. Som underviser på Designskolen Kolding har Sofie Kinch fokus på at forene tekstiler, som håndværk og materiale, med fremtidens digital teknologier.

Anders Munch, dr.phil., ph.d., cand.mag. i idéhistorie og kunsthistorie

Dannelse, produktkultur og produktionshistorie
– Det er et gammelt ideal i dansk kunsthåndværk og design at præge og uddanne forbrugerne til at værdsætte produktkvalitet, anvendelighed og holdbarhed. Denne værdsættelse har selvsagt knyttet sig til danske produktion og har ændret med outsourcing, digitalisering og globalisering. Som oplæg til en diskussion om, hvordan kunsthåndværk og design fortsat kan skærpe sansen for produktkvalitet og bæredygtigt forbrug, kommer et par nedslag i dansk produktionshistorie og designdebat.

Anders Munch er professor i designhistorie ved Institut for Design og Kommunikation, SDU Kolding. Anders er repræsentant i Nordisk Forum for Designhistorie, der blandt andet samler forskere fra alle de nordiske landes design- og kunstindustrimuseer. Sammen med en række danske museer har han  for nyligt har stiftet Center for Design- og Produktionshistorie ved SDU. Aktuelt arbejder Anders på et projekt om de nordiske designkulturers transformationer fra 1960 – 1980.

* Brødremenighedens Hotel
Lindegade 25
6070 Christiansfeld
Priser:
Stor/fint dobbelt: 998,-
Alm. dobbelt: 798,-
Enkelt: 698,-
Værelsespriser er inklusiv morgenmad

Læs mere om Biennalen for Kunsthåndværk & Design