Open Call 2019

Biennalen for Kunsthåndværk & Design

Professionelle kunsthåndværkere og designere inviteres til at indsende projektforslag til Biennalen for Kunsthåndværk & Design 2019. Biennalen har siden 1995 været en scene for samtidens nyskabende, konceptuelle og upcoming kunsthåndværk- og designprojekter. En faglig jury udvælger og sammensætter Biennaleudstillingen på baggrund af ansøgningerne. Alle udvalgte projekter har mulighed for at blive honoreret med Biennnaleprisen på 100.000 kroner.

Temaet for Biennalen 2019 er:

Fællesskab.

Hvad er det som gør at vi kigger hinanden i øjnene og mærker en samhørighed og en fælles identitet? Hvorfor kigger vi på et flag og tænker “Det er vores”. Hvordan skabes vores fælles fortællinger?

Igennem historien har det været fordelagtigt for skiftende magtinstanser at definere fælles værdier – folket skulle have noget at samles om. Flag, sprog, arealer, religioner, idéer, kongehuse og nationalstater, er eksempler på forestillede størrelser som benyttes til at give os en fornemmelse af samhørighed. De kan føles uforanderlige og selvfølgelige, men ofte er de resultater af bevidst magtudøvelse, politisk arbejde eller ambition.

Kunsthåndværk og design har gennem historien været et værktøj for de, som ville formidle en idé, en styreform, en vision eller demonstrere deres magt. Bauhaus-skolen ville skabe ny form til det rationelle, ordnede, industrisamfund. De radikale italienske designere ville udfordre en eksisterende orden – i denne sammenhæng den forudsigelige designbranche, og de fastfrosne politiske lag. I 00’erne kom Kritisk Design, som benyttede kunsthåndværk og design til formidling af samfundskritik og konceptuelle visioner.

I dag er den frie kunstneriske udviklingsproces under angreb fra adskillige sider. Samfundet skal spare og de aktiviteter, hvis effekt er svær at værdisætte, spares væk. Det kunne hævdes, at vi har valgt at hæmme den frie tænkning, i en tid hvor visioner og langsigtede valg er afgørende for vores fælles fremtid.

Verden er – bogstaveligt talt – ved at gå under. Vi kan alle se, at vores børn og deres vil møde en radikalt forandret planet. Vi har brug for samling. Vi har brug for nye fællesskaber for at overleve. Kunsthåndværk og design har potentialet til at skabe symbolmættede genstande og ritualer, som kan vække til eftertanke og måske handling.

Til Biennalen for Kunsthåndværk & Design 2019 vil vi bede jer alle om at fokusere jeres talent på Fællesskabet, og overveje hvordan I kan skabe genstande, ideer og betydninger, som har potentiale til at vække nye fællesskaber – forestillede eller faktiske – som kan redde vores verden, vores planet. Objekter, fysiske og virtuelle til tilbedelse, til handling, til trøst, til eftertanke, til overlevelse…

Det er alvor. Der er langt til Mars – og du har ikke råd til billetten…

Forfatter: Hans Christian Asmussen, bestyrelsesformand v. Danske Kunsthåndværkere & Designere

Kort om Biennalen for Kunsthåndværk & Design
Biennalen er skabt på initiativ af Danske Kunsthåndværkere & Designere i 1995 med skiftende samarbejdspartnere og visningssteder. Dette sikrer en foranderlig og tidssvarende ramme for samtidens professionelle kunsthåndværk og design. 

Biennalen er en åben udstilling og konkurrence, som alle professionelle udøvere med en tilknytning til Danmark kan søge om deltagelse på. Det kan være som en del af en designgruppe, som bosiddende i Danmark eller som tidligere studerende på en dansk designskole. NB. Man kan ikke deltage med værker skabt under eller i forbindelse med afgang fra uddannelse.

Biennalen er en del af Danish Design Festival.

Udstillingsperiode: 18. april – 5. maj 2019
Opsætning: 15. – 17. april 2019
Nedtagning: 6. maj 2019

Udstillingssted: Nordatlantens Brygge (øverste etage), København

Ansøgningsfrist: 16. oktober 2018 kl. 12

Ansøgningsmodulet er åbnet for ansøgninger i perioden 1. – 16. oktober 2018.

Læs om vilkår for at ansøge og udstille

Sådan sender du en ansøgning til Biennalen – læs om krav til tekstlængde, fotos mv.

Find link til ansøgningsskemaet på forsiden af biennalen.dk

Juryen for Biennalen 2019
Anni Nørskov Mørch, Udstillingskurator for Museet på Koldinghus og Designskolen Kolding.
Maria Foerlev, Direktør for Etage Projects
Pernille Stockmarr, Museumsinspektør for Designmuseum Danmark

Se Biennale-tema på DesignETC