Det er ikke svinets skyld

Inger Heebøll

Værket åbner for eftertanke og holdninger til svinet i et samfund, hvor vækst og effektivitet stadig ses som vejen frem. Med svineportrætterne pirker Inger Heebøll til opfattelsen af mangfoldighed indenfor snævre rammer, eller det vi opfatter som en homogen masse. Vildsvinet repræsenterer det frie og naturlige som kontrast til produktionssvinet.

Der produceres over 20 millioner svin om året i Danmark. Hos de fleste fylder de ikke meget i bevidstheden udover de mange traditionelle retter af svinekød. Man ser sjældent svinene, de er gemt væk i store produktionsanlæg, og kommer kun frem når medierne tager en tur med MRSA, dyrevelfærd, slagterilukninger m.m. Der er mange holdninger til svinet, for nogle er svinet urent, i Danmark er flæsket udnævnt til nationalret!

Som husdyr fylder svinet i vores kulturhistorie, ligesom det indgår i vores sprogbrug – man kan være et svin eller man kan svine, ingen af delene er positivt ladet – så svinet får skyld for meget.

Inger Heebøll har arbejdet med det enkle figurative udtryk og den umiddelbare genkendelse. Værket rummer dermed mulighed for tolkninger og associationer på flere niveauer.