Web, not Waste

Iben Høj
http://www.ibenhoej.com/

Iben Høj opløser både tid og rum samt grænsen mellem kunst, kunsthåndværk og design i sine fint strikkede spind udført på hånddreven strikkemaskine. Værket er både et kunstværk og en underspillet kommentar til tekstilindustrien.

Jeg er fascineret af edderkoppespind. Den undselige edderkop, der spinder fine tråde i varierende mønstre og styrke. Tiden står næsten stille, og der opstår et lille univers, et rum i selve rummet. På den måde er et spind en afbrydelse af det fysiske rum og kan næsten synes som en afbrydelse i tid.  – Iben Høj

Strik og spind udforskes som vægophæng/rumdeler med brug af garnrester fra Iben Højs kommercielle virke som strikdesigner. Garnrester, som ellers anses for affald tilføres nyt liv og ny form i designprocessen.

De fine tråde er nøje udvalgt og simulerer edderkoppespindets kvaliteter i form af transparens, lys, nuancer og en tilsyneladende skrøbelighed. Iben Høj udnytter de effekter, som opstår gennem materialernes naturlige fald, struktur- og farveblandinger, hvorved nye og overraskende fortællinger opstår. Grænserne mellem det faktiske og det imaginære rum opløses i detaljerigdommen, og beskueren gives en sanselig og poetisk oplevelse.

Iben Høj bygger på en håndværksmæssig tradition, hvor teknik, faglighed, proces og tid er afgørende elementer for det endelige værk.